Міжнародна співпраця науковців ПДМУ з колегами: новини з Відня (Австрія)

28 червня 2023
236

21-24 червня 2023 р. у м. Відні (Австрійська Республіка) відбувся Міжнародний гепатологічний конгрес  EASL 2023.

В роботі конгресу взяли участь 6600 делегатів із 108 країн світу, з них 600 - у віртуальному форматі. Найбільша кількість учасників – представники Європейських країн 62%), а також Північної Америки (18%), Азії (17%), Латинської Америки та країн Карибського басейну (2%), Африки (1%).

У роботі конгресу взяли участь 14 представників від України.

Проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломноїосвіти, професор кафедри внутрішньої медицини № 1 ПДМУ, президент Української гастроентерологічноїасоціації ,професор Ігор Скрипник взяв участь у засіданняхконгресу та представив постерну доповідь, яка присвяченаролі надлишкової ваги та ожиріння в патогенезімедикаментозно-індукованих уражень печінки у хворих на гострі мієлоїдні лейкемії при застосуванніхіміотерапевтичних засобів. 

На конгресі схвалена нова номенклатура найбільш поширеного захворювання – неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП), яке провідними вченими запропоновано замінити на стеатотичну хворобу печінки. Акцентована увага на подальше впровадження неінвазивнихдіагностичних тестів при обстеженні хворих із захворюваннями печінки.

Учасники конгресу ознайомились із сучасними досягненнями і перспективами розвитку гепатології, відвідуючи пленарні та секційні засідання, курс післядипломної освіти, який був присвячений саме НАЖХП, постерні сесії, симпозіуми провідних фармацевтичних компаній світу. Велику зацікавленість у лікарів викликали майстер-класи, які проводились у центрах навчання практичним навичкам, які були присвячені абдомінальній сонографії із застосуванням ультразвукових симуляторів, варикозним кровотечам та гемодинаміці печінки, аналізу клінічних випадків. 

Професор Ігор Скрипник в інтерв’ю компанії ВВС зазначив потужну підтримку українських гастроентерологів з боку міжнародних професійних організацій – EASL та UEG. Саме завдяки сприяння керівництва цих організацій та особистої ініціативи генерального секретаря EASL ThomasBerg та президента  UEG Helena Cortez-Pinto українських лікарів, які можуть очно відвідувати конгреси, безкоштовнореєструватись та брати участь у конгресах онлайн, сприяння лікарям з України в організації стажувань з гастроентерології у провідних клініках Європи.