Навчально-науковий центр ментального здоров`я відкрився на базі ЗВО ПДМУ: масштабні плани втілення в життя Всеукраїнської Програми Ти як?, запропонованої Оленою Зеленською

04 вересня 2023
674

4 вересня 2023 року ввійде в історію Полтавської громади і, зокрема, Університету як початок роботи на його базі у Полтавській області потужного Навчально-наукового Центру ментального здоров`я. Після огляду кабінету, в якому відтепер будуть працювати фахівці із усіх напрямів психологічної та соціальної роботи, постійного місця їхньої зустрічі та обговорення і прийняття рішень, розпочав роботу Круглий стіл. Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров`я «Ти як?» Юлія Ющенко перед початком його роботи представила почесних гостей та учасників. У змішаному форматі офлайн та онлайн у значущому заході взяли участь ректор ЗВО ПДМУ, професор Вячеслав Ждан, заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик, керівники та представники департаментів, начальники управлінь ПОВА, проректори, науково-педагогічні працівники ПДМУ, керівники і представники КП «Полтавський обласний центр громадського здоров`я Полтавської обласної ради», Полтавський обласний центр соціальних служб, Центр психічного здоров`я Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О. Ф. Мальцева, Полтавської академії неперервної освіти ім. М. В. Остроградського, Харківського національного університету ім. В. Каразіна, головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Полтавській області, головного управління поліції України в Полтавській області, неурядових організацій «Дитячий фонд ООН Юнісеф, БО «Луганське обласне відділення МБО «Благодійний фонд «СОС Дитяче містечко», гуманітарної некомерційної організації «Intersos», БО «Світло надії»», ГО «Центр психологічної допомоги Конфіденс», «Університетська Єдність», «Асоціація медичних сестер Полтавської області», Українська асоціація студентів. На онлайн зв`язку були радниця Прем`єр-міністра України, директорка з координації органів центральної і регіональної влади Координаційного центру з психічного здоров`я КМУ Ірина Микичак, президент Всеукраїнської асоціації психосоматичної медицини, віце-президент Асоціації психотерапевтів і психоаналітиків України Олег Чабан, президент Національної академії наук вищої освіти України Станіслав Табачніков, а також регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров`я Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Чернігівської та Харківської областей.

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров`я «Ти як?» Юлія Ющенко зазначила, що місце проведення Круглого столу вибране невипадково, адже саме тут, на базі ПДМУ, щойно відкритий Центр повинен стати дієвою платформою для проведення наукових досліджень, психоедукації та психосоціальної підтримки, своєрідним хабом для втілення намірів всіх зацікавлених сторін, успішної взаємодії державного і неурядових секторів у вирішенні пріоритетних потреб у сфері ментального здоров`я.

Про нагальну потребу у його створенні, яка назріла у суспільстві, говорив ректор ЗВО ПДМУ, професор Вячеслав Ждан. «Ми порадилися з Полтавською ОВА і прийшли до висновку, що оптимальним буде рішення відкрити Центр саме на нашій науковій базі. Бо ж для цього є всі умови і висококваліфіковані спеціалісти, і тому ми можемо забезпечити всі умови для успішного функціонування Центру та його працівників і координаторів. Більше 7 кафедр готові включитися не тільки у теоретичну, а й що головне – у практичну діяльність! За рахунок злагодженої спільної праці ми досягнемо успіху!» - зазначив він. Заступник начальника Полтавської ОВА Олексій Бруслик закликав посилити на всіх позиціях стійкість до тих викликів, які кидає воєнний стан і жорстока дійсність та наголосив на тому, що адвокація і проведення роз`яснювальної роботи є надто важливими для того, щоб люди допомагали не тільки собі, а й ближнім.

У режимі онлайн до роботи Круглого столу приєдналась радниця Прем`єр-міністра України, директорка з координації органів центральної і регіональної влади Координаційного центру з психічного здоров`я КМУ Ірина Микичак. Вона висловила щиру вдячність Полтавській ОВА, директору Департаменту охорони здоров`я Віктору Лисаку за підтримку і зокрема, сказала таке: «Немає сумніву у тому, що від Полтави завжди надходять дуже слушні і корисні ініціативи. А в даному випадку відкриття тут потужного Навчально-наукового Центру на підтримку ініціативи дружини Президента України - Олени Зеленської про створення Всеукраїнської програми ментального здоров`я «Ти як?» – ще один крок до того, щоб зберегти психічне здоров`я не тільки своє, а й ближнього, і тим самим забезпечити майбутнє нації. Це повинно пронизувати всю систему дипломної і післядипломної освіти, усі сфери суспільного життя аби допомогти нашим людям подолати стреси, спричинені війною!»

«Ментальне здоров`я – це лише початок великої роботи, яка буде здійснюватися усіма!» - сказав також у своєму виступі у режимі онлайн президент Всеукраїнської асоціації психосоматичної медицини, віце-президент Асоціації психотерапевтів і психоаналітиків України Олег Чабан.

Ключові доповіді на круглому столі містили інформацію про координацію зусиль державного сектору та інститутів громадянського суспільства задля задоволення потреб у сфері ментального здоров`я (доповідачка Юлія Ющенко), філософію стоїцизму як інструмент підтримки ментального здоров`я (доповідач Олексій Бруслик), ментальне здоров`я в умовах війни, що триває (доповідачка Ганна Васильєва) та інші не менш цікаві теми, з якими можна буде познайомитися у майбутньому у процесі роботи Центру. Все це стане гарним підгрунтям для методичної і практичної роботи всіх служб.

Відкриття Центру справило враження на всіх учасників і надихнуло на спільну роботу задля Людини, як центру самого життя і повноцінного його захисту.