Навчання населення невідкладній допомозі в умовах бойових дій

30 червня 2022
356

Вміння надати невідкладну допомогу собі і ближньому є визначальним фактором запобігання людським втратам. В умовах війни освіченість та оволодіння відповідними навичками є обов’язком кожного свідомого та спроможного громадянина.

Саме тому після проходження курсів із надання допомоги пораненим в умовах бойових дій за стандартами НАТО (ТССС), що проводили фахівці зі США (Austere Medical Relief Group) у ПДМУ у квітні цього року, професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини з доглядом за хворими, загальної практики (сімейної медицини) Наталія Чекаліна розпочала проводити лекції та практичні тренінги для різних громад міста – ОСББ, у бомбосховищах, тощо.

Заходи привертають неабиякий інтерес, дозволяють усвідомити відповідальність, причетність кожного, психологічно і фактично підготуватися до рятівних дій, опанувати навички. До речі, обсяг протоколу ТССС в умовах збройних конфліктів розрахований не тільки на медиків, парамедиків, але й має бути застосований будь-якою особою. Тому донесення цієї інформації до населення є вкрай необхідним.

Так, 27 червня 2022 року Наталією Чекаліною разом з асистентом кафедри педіатрії № 2 ПДМУ, к. мед. наук Людмилою Бубир проведено чергову лекцію для волонтерів та співробітників Полтавського філіалу благодійного фонду «Карітас Україна». Заплановано практичний тренінг.