Новини сучасної гастроентерології

07 листопада 2022
438

4 листопада 2022 р. у режимі онлайн відбулась науково-практична конференція «Новини гастроентерології за матеріалами Європейського гастротижня UEGWeek 2022». У доповідях провідних учених України були висвітлені останні досягнення в діагностиці, лікуванні та профілактиці гастроентерологічних захворювань.

На конференції проректор ЗВО з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор кафедри внутрішньої медицини №1 ПДМУ, президент Української гастроентерологічної асоціації Ігор Скрипник представив дві доповіді.

У першій доповіді була надана інформація про участь української делегації в роботі 30-го Об’єднаного Європейського  гастроентерологічного тижня, який проходив у Відні з 8 по 11 жовтня 2022 року. У роботі гастротижня брали участь 64 представники України, з них 50 осіб – за отриманими тревел-грантами від UEG.  У доповіді було зазначено, що голова наукового комітету UEG L. Ricciardiello презентував на засіданні комітету національних асоціацій White Book 2 щодо актуальності гастроентерологічних захворювань та пріоритетів дослідження, а  президент UEG Helena Cortez-Pinto представила стратегічний план розвитку UEG на 2023-2026 роки.

У доповіді «Маастрихт VI (2022): що нового в ерадикації H.pylori?» професор Ігор Скрипник висвітлив основні положення консенсусу з акцентом на діагностику та лікування H.pylori, роль мікробіоти та профілактику раку шлунка.