Пам’яті професора Лідії Тарасенко присвячується: університет вшановує

11 листопада 2022
470

8 листопада 2022 року в Полтавському державному медичному університеті відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Адаптивні та ушкоджуючі механізми розвитку стресу». Вона присвячена 85-річчю від дня народження Тарасенко Л. М. (7.11.1937-12.03.2017) – відомого вченого у галузі фізіології та патофізіології екстремальних станів, дійсного члена Нью-Йоркської Академії наук, відмінника охорони здоров’я України, відмінника вищої школи України, довічного державного стипендіата України як видатного діяча охорони здоров’я, доктора медичних наук, професора.

У вступному слові проректор з наукової роботи, професор Ігор Кайдашев відзначив вагомий внесок професора Лідії Тарасенко у розвиток наукової проблематики стресових станів, значення заснованої нею наукової школи, дотримання принципів академічної доброчесності, які вона сповідувала і була яскравим їхнім провідником для колег, учнів та студентів.

Конференція розпочалась із перегляду фільму про життєвий і творчий шлях Лідії Тарасенко. Створена документальна телестрічка стала свідченням пам`яті та глибокої вдячності Вчителю її учнів – професорів Ігоря Скрипника, Каріне Непоради, Тетяни Петрушанко. Фільм справив незабутнє враження на учасників конференції змістовністю, цікавими фактами із життя і наукової діяльності талановитого вченого, обдарованого педагога та непересічної Особистості – Лідії Мусіївни Тарасенко.

У виступах учнів та учасників конференції лунали особисті спогади кожного про безцінні хвилини спілкування з професором Лідією Тарасенко, збережені у їхній пам`яті мудрі поради, слова вдячності за набутий досвід у виконанні експериментальних досліджень, плануванні та розробці наукової тематики.

У роботі конференції взяли участь вчені із Києва – проф. Г. Осьодло (Українська військово-медична академія), проф. Ю. Коленко (Національний медичний університет ім. О.Богомольця) та доц. Г. Солонько (Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького).

З великою зацікавленістю заслухані доповіді з питань психосоматичних аспектів ряду стоматологічних захворювань (проф. Т. Петрушанко, проф. Ю. Коленко, доц. Г. Солонько), пародонтального синдрому (проф. К. Непорада, доц. М. Білець), ураження сльозних залоз при стресі (А.Микитенко).

У доповідях висвітлена роль психосоматичних розладів при захворюваннях органів травлення (проф. І. Скрипник, проф. Г. Осьодло, д.мед.н. Г.Маслова), серцево-судинних захворювань (проф. І.Катеренчук), взаємозв’язок хронічного стресу і циркадних ритмів (проф. Н. Литвиненко), тактика ведення хворих зі стрес-асоційованими розладами (проф. Л. Животовська). Проф. К.Тарасенко розкрив проблему ендотеліальної дисфункції у патогенезі прееклампсії у вагітних.

Конференція завершилась прийняттям резолюції.