Перемога студентів наукової групи «Лабораторна діагностика» кафедри фізіології у всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт МОН України

11 квітня 2023
512

Нещодавно завершився Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт МОН України на базі Полтавського державного медичного університету.

Учасники наукової групи «Лабораторна діагностика» кафедри фізіології під керівництвом к. біол. н., доцента Тетяни Мамонтової взяли активну участь у науковому заході та представили результати двох наукових проєктів у секції «Медицина».

Науковий напрямок групи спрямований на вивчення різних аспектів пандемії COVID-19 у сучасній медицині. Учасники творчо підійшли до розв’язання поставлених завдань дослідницьких проєктів. Об’єднавши зусилля, Хайрддін Хасан та Берко Еммануель Офорі вирішували дослідницьке питання про визначення стану вакцинації від COVID-19 та прихильності до неї серед дорослого населення Лівану. Молоді науковці досягли успіху, побудувавши дослідницький проєкт на індивідуальному автентичному матеріалі власної країни.

Інтерес до імунології визначив подальший напрямок роботи Сергія Троцька, який дослідив генетичний дрейф мутацій штамів вірусу Sars-Cov-2 в Україні. Обрана тема дослідницького проєкту потребувала не лише глибокого занурення у генетичні механізми вірусного захворювання, але і системного аналізу передових наукових досліджень, що дозволило оцінити потужні перспективи молекулярних методів діагностики для вирішення актуальних потреб медицини в умовах пандемії COVID-19.

Наукові дослідження високо оцінило журі конкурсу та відзначило Дипломом 2-ого ступеня роботу, представлену Хайрддін Хассаном та Берко Еммануелем Офорі, і Дипломом 3-ого ступеня роботу, представлену Сергієм Троцьком. Науковий керівник – Тетяна Мамонтова.

Важливим пріоритетом для розвитку університетської  науки є підтримка талановитої молоді та наукових керівників студентських наукових груп, які з енергією і натхненням в період війни докладають зусиль до розв’язання проблем сучасної медицини. Щирі вітання та побажання подальших успіхів усім учасникам конкурсу!