Полтава у День міста: Ми всі України єдина родина!

21 вересня 2022
562

До свята Дня міста Полтави викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки  зі здобувачами освіти І курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Фармація»  відвідали  презентацію  виставки «Українська Друга світова», що з 19 вересня 2022 року розпочала роботу у фойє третього поверху Полтавської обласної універсальної бібліотеки імені І. П. Котляревського. Виставка «Українська Друга світова» створена спільними зусиллями Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху.

Для здобувачів освіти Полтавського державного медичного університету Полтава – це місто, у якому проходять їхні найкращі роки – студентські.  Для  Полтави день 23 вересня – не просто дата в календарі, адже ми святкуємо День міста.  Це спільне свято всіх, хто в різні роки її будував, захищав, відвойовував і відроджував, хто сьогодні працею, успішним навчанням і талантом примножує її славу.

Виставка представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці в складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану.

Полтава, як відомо, посідає особливе місце в історії української нації та держави. Біля її стін не раз відбувалися події, котрі визначали долю України, впливали на європейські стандарти, а то і перекроювали карту Європи. З нашого міста йдуть витоки української класичної літератури, літературної мови, української класичної музики, опери, театру. Полтава дала світу цілу плеяду всесвітньовідомих імен. Серед них науковці, конструктори, письменники, митці, політичні та релігійні діячі.

«Із сивини століть ти поставала,

вінок легенд у коси заплела …

І гордо нарекли тебе Полтава,

Пасує мудрість до твого чола»