Сьогодні, 27 липня 2023 року, за Указом Президента України, професійне свято - День медичних працівників України: репортаж із відзначення в Університеті

27 липня 2023
368

У Полтавському державному медичному університеті сьогодні зранку було велелюдно: медичні працівники та головні лікарі усіх медичних закладів Полтавщини заповнили святково прибрану залу. Привітати їх прийшли керівники області – начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін та голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

«У надзвичайно важкий для країни час ми вперше саме цього дня, оголошеного за Указом президента віднині професійним Днем медичного працівника в Україні, висловлюємо безмежну вдячність представникам найблагороднішої праці. Триває російсько Українська війна. Глибока повага й вдячність Збройним силам, які повсякчас тримають оборону нашої країни і докладають надлюдські зусилля для здобуття Перемоги, хто у ці хвилини продовжує ліквідовувати наслідки російської агресії та рятувати поранених, хто оберігає здоров’я наших захисників», - це стало рефреном професійного свята у виступах всіх його почесних гостей. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, завдячуючи кому, сьогодні створена можливість проведення таких Урочистостей, хто жертовно віддав своє життя в ім’я нашого народу і незалежності нашої держави

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін у своєму виступі виокремив особливе значення звитяжної роботи полтавських медиків у часи випробувань будь то пандемія COVID-19 чи сьогоднішня їхня самовіддана жертовність на передовій, у військових шпиталях під час війни з агресором. «Ви – справжні герої, і внесок ваш у наближення перемоги над ворогом безцінний! – сказав він. - Відтак, керівництво області, у свою чергу, намітило проєкт розвитку Полтавщини до 2027 року. І пріоритетом у ньому буде саме система охорони здоров`я Полтавщини. Дякуємо за сумлінну працю на благо України!»

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький також назвав медиків області особливими людьми, чиє все життя приковане до пацієнтів. Він подякував їм за сумлінну працю і зазначив при цьому, що медична галузь Полтавщини посідає визначальне місце у системі її фінансування.

А директор Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОВА Віктор Лисак окрім привітань всіх колег з професійним святом, розповів про те, що, незважаючи на низку надзвичайних трагічних подій, в області вдалося успішно перебудувати систему охорони здоров`я так, щоб вона оптимально служила людям. Так, завершено створення приймальних відділень. На цьому етапі не зупинились. « Ми рухаємось до європейських стандартів, - сказав він. – Але вже і Європа вчиться у нас, як ефективно надавати допомогу потерпілим, як реалізувати всі для цього можливості!» Далі він подякував за плідну багаторічну співпрацю науково-педагогічному колективу Полтавського державного медичного університету, зазначивши при цьому, що зокрема, тільки в недавньому часі, коли виникла потреба у медичних працівниках на деокупованих територіях, університет відразу ж долучився до успішного вирішення актуального питання, забезпечивши необхідними медичними кадрами на місцях.

На важливих історичних витоках передумови виданого Президентом України Указу про призначення в Україні нової дати щороку 27 липня - відзначення професійного свята медичних працівників зупинився ректор ЗВО ПДМУ, професор Вячеслав Ждан.

«Ім`я Святого Пантелеймона-Цілителя, добре відоме всьому православному люду. Вшанування його припадає за новим календарем саме 27 липня! Оскільки професія медика потребує самовідданої праці і жертовності упродовж всього життя, то Святий Пантелеймон став їхнім Небесним Покровителем і Помічником. В Україні, окрім Указу Президента про призначення нової дати Дня медичного працівника 27 липня, у минулому започаткована і найвища нагорода за сумлінну працю медикам – Орден Святого Пантелеймона. Ми пишаємося тим, що його вже були удостоєні й наші колеги – легендарний професор, нині покійний, Максим Дудченко та професор, який сьогодні є керівником військового шпиталю на передовій, Сергій Панасенко!

Між тим, наш Університет не стоїть на місці! Ми активно розвиваємось, оптимізуємо навчально-педагогічну діяльність, вже відкрили багато нових напрямків, серед яких медична психологія, медичний менеджмент та інші не менш перспективні і цікаві спеціальності! За можливість продовжувати сьогодні плідно науково працювати на освітянській і медичній ниві ми глибоко вдячні обласній владі і керівництву області: тож, не зупиняємось на досягнутому, адже на нас чекають важливі справи! Зі Святом усіх! А нашим воїнам на фронті – покровительства і захисту Святого Пантелеймона-Цілителя! Хай дарує їм здоров`я, мужність і стійкість у боротьбі з ворогом! Ми переможемо! Слава Україні» - завершив Вячеслав Ждан святкове звернення до колег.

Далі з нагоди Дня медичного працівника відбулася урочиста церемонія вручення нагород за вагомі досягнення у професійній діяльності та за сумлінну працю. Почесними Грамотами МОЗ України, Відзнакою Ради національної безпеки і оборони України, Почесними Грамотами Полтавської ОВА та Полтавської обласної ради і виконавчого комітету Полтавської міської Ради були удостоєні кращі з кращих медичні працівники області, міста та викладачі медичних навчальних закладів, зокрема, Полтавського державного медичного університету. Відзнаку ректора за спільну роботу у підготовці медичних кадрів та забезпечення повноцінної навчально-педагогічної роботи в умовах воєнного стану отримали начальник Полтавської ОВА, кандидат юридичних наук Дмитро Лунін, директор Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОВА, кандидат медичних наук, доцент Віктор Лисак та директор ПРАТ «Миргород-курорт, кандидат медичних наук, доцент, заступник начальника Наглядової Ради ЗВО ПДМУ Олександр Гавловський. Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький за волонтерську діяльність вручив медаль директору Департаменту охорони здоров`я Полтавської ОВА Віктору Лисаку.

Емоційну ноту в Урочистості додавали Михайло Максимов та Дмитро Голобородов - солісти Полтавського академічного симфонічного оркестру. Вони віртуозно виконали музичну композицію на теми українських народних пісень. Ансамбль бально-спортивного танцю «Орхідея» ПДМУ під керівництвом Ірини Люблінської подарував вальс, а викладачі Університету – професор Валерій Похилько і доцент Ігор Шумейко виступили з дебютом музичної композиції і кліпом «Я намалюю».

«Я намалюю на папері щасливу дитину, де в мирному небі літають птахи! Я намалюю на папері вільну Україну без війни!» - співали вони, а на екрані в той час змінювалися кадри зі злочинами війни: дівча на фоні грізного танка, пожарища і руїни знівечених будинків, захаращеної смертоносними снарядами благодатної української землі…І яскраві малюнки дітей на голому асфальті!

– І скільки б не було печалі -

                       Життя продовжується й далі…

                       Ми все здолаємо! Все зможемо!

                       Ми неодмінно переможемо! І всюди зацвіте калина…

                        Все буде добре, Україна!

Ці слова ведучих на завершення Урочистостей стали квінтесенцією відзначення 27 липня у ЗВО ПДМУ першого, започаткованого згідно з Указом Президента України професійного свята – Дня медичного працівникаБудьте здоровими і щасливими, вельмишановні медичні працівники! З вами уся Україна!