У Полтавському державному медичному університеті відбулася Актова Вчена рада

21 грудня 2022
488

2022 рік стрімко добігає завершення і як кожний етап у діяльності такого потужного механізму, як вищий навчальний заклад, потребує підбиття певних підсумків досягнутого та корекції планів на майбутнє.

21 грудня 2022 року професори, доценти, викладачі, співробітники кафедр, докторанти, аспіранти, здобувачі наукового ступеня на чолі з головою Вченої ради, ректором, професором ПДМУ Вячеславом Жданом зібралися на 23-у Актову Вчену раду. У ній, на запрошення ректорату, взяв участь Його Високопреосвященство, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Відкрив підсумкове засідання ректор, професор Вячеслав Ждан. Після привітання учасникам він надав слово почесному гостю від ПЦУ у Полтавській єпархії. Владика Федір у своєму виступі зазначив, що рік, який минає, є одним із найскладніших періодів у житті всієї Української держави і кожного зокрема. Але водночас він виявився надзвичайно продуктивним  у тому сенсі, аби українці змогли дійти остаточного висновку щодо деградації культури і того ворожого суспільства, яке наглою навалою вторглося на нашу землю. У боротьбі з ним «Наша єдність стала запорукою нашої незламності,  ми прозріли, і це шлях до одужання!» - сказав Владика.

Його Високопреосвященство, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір за вагомі здобутки у відродженні духовності і ствердженні православ`я в Україні висловив подяку та вручив грамоти співробітникам ПДМУ, Республіканському громадянському штабу громадської солідарності у ПДМУ І волонтерському загону «Єдність».

«Війна об`єднала всіх не тільки в Україні, - сказав ректор ПДМУ, професор Вячеслав Ждан. – Завдяки випробуванням, всі усвідомили свою причетність до великого Українського народу. Ми маємо свою Державу, свою мову, і ніхто не може нас зігнути! Ми відбулися і ми переможемо!» Далі він наголосив на високій конкурентоспроможності випускників ПДМУ на ринку надання освітніх та медичних послуг, на майбутніх не менш амбітних планах поступального руху вперед задля підвищення рівня підготовки майбутніх фахівців і почесного місця університету серед лідерів вищих навчальних медичних закладів у світовому просторі.

Нагородами від МОН України, НМАН України, подяками міського голови за високі здобутки у науковій та педагогічній діяльності відзначені викладачі університету.

З Актовою промовою «Шлях у майбутнє – через крила наукового натхнення» виступила керівник наукової школи акушерів-гінекологів, доктор медичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор Антоніна Громова. Вона зупинилася на ключових етапах наукової і педагогічної діяльності колективу, який вона очолює упродовж багатьох років і на своїй особисто, як науковця, викладача та очільника знаної далеко за межами України Полтавської акушерсько-гінекологічної школи. Промову слухали з великою цікавістю, а по завершенні її нагородили доповідачку бурхливими оплесками і виступами, у яких високо відзначили її  внесок науковця і викладача у розвиток акушерства і гінекології в Україні та, зокрема, на Полтавщині. Це був справжній апофез висловлення шани та вдячності справжньому Вченому і Вчителю.

Кульмінацією стало вручення Дипломів докторів медичних наук і професорів, доцентів і докторів філософії. Під звуки Студентського гімну «Гаудеамус» одягали вони вперше в житті урочисто мантії і приймали палкі вітання колег.

Зі звітом про наукову діяльність ПДМУ у 2022 році виступив проректор з наукової роботи , професор Ігор Кайдашев. Він представив результати спільної роботи науковців та зупинився на ключових моментах досягнень і потенціалу у майбутньому. «Зокрема, будемо нарощувати наукову публікаційну активність, бачимо нові перспективи , маємо широке поле міжнародної діяльності і не заспокоюємося на досягнутому!» - завершив він у цілому позитивний аналіз роботи у минулому році.

Завершилося засідання Актової Вченої ради привітанням її голови, ректора ПДМУ, професора Вячеслава Ждана всіх з прийдешніми Різдвяними та Новорічними святами і побажаннями здоров`я, натхнення до звитяжної праці на благо України і задля Перемоги у спільній боротьбі з ворогом.