У світлі міжнародних визначних наукових подій: 30-й Об’єднаний гастроентерологічний тиждень (UEGWeek 2022)

17 жовтня 2022
270

8-11 жовтня 2022 р. у м. Відні (Австрійська Республіка) відбувся ювілейний 30-й Об’єднаний гастроентерологічний тиждень.

В роботі конгресу взяли участь 10 347 делегатів із 113 країн світу, з них 18% - у віртуальному форматі. Найбільша кількість учасників – представники Європейських країн (70,6%), а також Азії (11,8%), Північної Америки (6,7%), Латинської Америки та країн Карибського басейну (6,2%), Африки (3,3%), Австралії (1,5%).

Серед країн за кількістю максимально представлених учасників – Німеччина (569), Великобританія (533), Італія (501), Нідерланди (422), США (417).

У роботі гастротижня брали участь 64 представника України, з них 50 осіб – за отриманими тревел-грантами від UEG.

Полтавський державний медичний університет університету на конгресі представляв проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор кафедри внутрішньої медицини №1, президент Української гастроентерологічної асоціації, професор Ігор Скрипник.

З великою зацікавленістю учасники конгресу ознайомились із сучасними досягненнями і перспективами розвитку гастроентерології та ендоскопії, відвідуючи пленарні та секційні засідання, курс післядипломної освіти, постерні сесії, симпозіуми провідних фармацевтичних компаній світу. Велику зацікавленість у лікарів викликали сесії, які були присвячені аналізу помилок у діагностиці та тактиці лікування гастроентерологічних захворювань, питанням харчування, новітнім методам візуалізації, сучасним ендоскопічним технологіям, аналізу клінічних випадків.

Професор Ігор Скрипник 8 жовтня 2022 року брав участь у засіданні Комітету національних асоціацій UEG, а у ходіі робочих зустрічей з президентом UEG Helena Cortez-Pinto подякував особисто їй та керівництву UEG за надані 50 тревел-грантів (по 1000 євро кожен) для українських лікарів, які змогли очно відвідати конгрес, безкоштовну реєстрацію для всіх бажаючих взяти участь у конгресі онлайн, сприяння лікарям з України в організації стажувань з гастроентерології у провідних клініках Європи та за потреби їхньому тимчасовому працевлаштуванню.

11 жовтня 2022 р. за ініціативи президента UEG Helena Cortez-Pinto та Австрійського Червоного Хреста відбулась церемонія вручення символічного чеку на суму 5000 євро. Це кошти, які зібрала UEG та передала Червоному Хресту у Австрії на соціальні, медичні потреби українців, які постраждали внаслідок російської агресії та перебувають в Австрії.

Наступний 31-й Об’єднаний гастроентерологічний тиждень відбудеться у м. Копенгагені (Данія) з 14 по 17 жовтня 2023 року.