"Україна єдина: Незламним медикам присвячується" - репортаж з Урочистостей

24 травня 2023
356

23 травня 2023 року о 14 годині в Університеті відбувся культурно-духовний благодійний захід Полтавської Регіональної ради Відзнаки під покровительством цілителя Святого Пантелеймона. Захід зібрав у залі представників влади, керівників медичної галузі Полтавщини, військових і волонтерів, лауреатів Відзнаки минулих років і кандидатів на здобуття нагороди у нинішньому 2023-му, студентів та викладачів ЗВО ПДМУ. На урочисте дійство також прибули священики різних конфесій. З вітальним словом виступив Голова Полтавської регіональної ради Відзнаки Ордена цілителя Святого Пантелеймона, професор Валерій Похилько. Гімн України пролунав з перших хвилин урочистостей. Хвилиною мовчання вшанували пам`ять загиблих у російсько-Українській війні. Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір звершив молебень до цілителя Святого Пантелеймона. Потім до учасників звернувся голова Поважної Ради Ордена Святого Пантелеймона Василь Князевич. Він повідомив про те, що вже 43 країни приєдналися до всеукраїнського Проєкту Відзнаки Ордена Святого Пантелеймона, метою якого є підняття престижу професії медика і популяризації здобутків у системі охорони здоров`я України.

«В умовах війни медичні працівники, як ніколи потребують підтримки та визнання, тому що саме від них залежить життя чи то військового на фронті, чи то цивільного у тилу, який постраждав внаслідок обстрілів», - на цій темі зупинялись у своїх виступах керівники міста та області, які брали участь в урочистостях.

У короткий емоційний екскурс в історію Відзнаки та етапи непростого шляху до успіху і суспільного визнання лауреатів Конкурсу переніс глядацьку залу телевізійний фільм, створений прес-службою ПДМУ спільно з ТЗН університету. Коли на екрані з`явилися архівні кадри зустрічей з легендарним професором ПДМУ, одним із перших, хто отримав Орден Святого Пантелеймона, Максимом Дудченком, глядачі, затамувавши подих, встали… Бо ж це вже неповторні сторінки уславленої історії Полтавського державного медичного університету, ім`я у вітчизняній медицині.

Багато було ще хвилюючих миттєвостей, нагороджень за досягнення у медичній царині і зустрічей з лауреатами. Переможцями регіонального відбору у 2023 році, які представлятимуть Полтавщину на отримання медичної Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», стали – лікар-хірург судинний КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім.М.В.Скліфосовського ПОР», цивільний медик Дмитро Щербань та старша операційна сестра хірургічного відділення з палатами гнійної хірургії військової частини А3114 (Полтавський військовий госпіталь), військовий медик СвітланаПоліковська. У конкурсному відборі на отримання Відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» взяли участь також й іноземні громадяни та компанії за їхній внесок у наданні допомоги українському народу упродовж російської агресії. Почесні грамоти вручили президенту та засновнику фонду АІКМ Франція – Україна, медичному директору консалтингової компанії з медичних послуг «Трійка», Президенту Благодійного фонду АІКМ Україна Крістіану Карреру і виконавчому директору UK-MED, голові Полтавської філії Джорджіо Зельковичу (відзнаку отримала представниця компанії Катерина Нестуля).

Народні аматорські колективи ПДМУ «Мальви» під керівництвом Людмили Сидоренко, улюблений гурт «Пліка вокаліз» під керівництвом Дмитра Лузановського, як завжди, додали ліричну ноту у загальний піднесений настрій.

Перший проректор ПДМУ, професор Валентин Дворник від імені ректора, професора Вячеслава Ждана, тепло подякував за подароване свято вшанування престижу медичної професії.

Завершилось урочисте дійство музичною композицією, яку виконали вокальний ансамбль «Мальви» та гурт «Пліка вокаліз» - «Низький вам уклін, лікарі!»