Українці вдруге в історії відзначають День єднання: університет презентував проєкт «Мазепинці – поборники незалежності України»

16 лютого 2023
327

Сьогодні, 16 лютого, українці вдруге в історії відзначають День єднання. Ідея свята - показати світу єдність українського народу на тлі військової загрози.

Викладачі кафедри українознавства та гуманітарної підготовки, кафедри фармакології, клінічної фармакології та фармації спільно з відділом управління освітньо-виховною та гуманітарною роботою з молоддю, бібліотекою ПДМУ та за ініціативи Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» презентували виставковий проєкт «Мазепинці – поборники незалежності України», як символ боротьби та незламності. Захід приурочений до Дня єднання та консолідації українців не тільки в Україні, але й далеко за її межами, щоб показати усьому світові – УКРАЇНА ЄДИНА!!!

Модератором була директорка Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» Білан Наталія. Проєкт присвячений першій українській політичній еміграції початку XVIII століття. Це була перша політична еміграція, яка продовжила боротьбу за визволення України. Її важливим здобутком було розроблення «Правового укладу та Конституції відносно прав і вольностей Війська Запорозького». Цей документ, прийнятий 5 квітня 1710 року, у преамбулі та шістнадцяти статтях зафіксував основні принципи організації та функціонування Української держави на демократичних засадах. Головним завданням емігрантів було створення коаліції європейських країн проти Московії за звільнення України. Царський уряд назвав українських патріотів «мазепинцями», прагнув будь за що їх нейтралізувати і навіть фізично знищити. Російські імперські історики, протягом трьох століть, фальсифікували події та факти, дискредитували діячів українського визвольного руху, отруюючи національну пам'ять українського народу, але ні! Ми пам’ятаємо нашу історії і шануємо традиції українського народу в усі часи, незважаючи ні на що! Також наприкінці заходу історикиня та заступник директора музею - Шендрик Людмила Кириллівна символічно до Міжнародного дня дарування книг  презентувала бібліотеці університету власну книгу.

Адміністрація університету вдячна за проведений захід колективу Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви».