Відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених з міжнародною участю пам’яті професора Олександра Васильовича Катрушова

22 травня 2023
453

19 травня 2023 року в стінах ПДМУ відбулася масштабна подія – Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених з міжнародною участю «Досягнення експериментальної та клінічної медицини» пам’яті професора Олександра Васильовича Катрушова. Захід організували учні й колеги Олександра Васильовича з різних кафедр та підрозділів ПДМУ, які глибоко поважають професора і сумують з приводу втрати талановитого Вчителя, друга та науковця.

Робота конференції проходила по 4-х секціях у очному та синхронно-дистанційному форматі, участь взяло 68 доповідачів. Декілька доповідей пролунало від молодих учених з наукових установ Польщі, Литви та Сполучених штатів Америки.

В рамках конференції відбувся конкурс наукових доповідей. Для проведення конкурсу було залучене журі, яке складалося з 48 провідних вчених університету з галузей, Разом у роботі конференції в обох форматах взяло участь близько 280 осіб. 

Журі зазначило високий науковий рівень представлених результатів досліджень, що відобразилося у високій оцінці молодих вчених. Всі доповідачі отримали почесні грамоти різного ступеню та пам’ятні подарунки – книги про видатних земляків-полтавців. Іноземні доповідачам будуть надіслані книги з історії України англійською мовою сучасних дослідників.

На пленарному засіданні було продемонстровано презентацію зі спогадами про професора О.В. Катрушова, виступили колеги, учні, друзі Олександра Васильовича, передали глибокі співчуття його родичам, які були присутні в залі. Зокрема, виступив з доповіддю завідувач кафедри гігієни та екології №1 Харківського національного медичного університету, професор Володимир Коробчанський. Теплі слова та спогади про внесок Олександра Васильовича у науково-практичну діяльність санітарно-епідеміологічної служби висловив лікар епідеміолог ДУ "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", Заслужений лікар України, к.мед.н., доцент Валентин Шаповал. Про науковий шлях професора О.В. Катрушова, розвиток його наукової школи та напрямків, розповів проректор ЗВО з наукової роботи ПДМУ, професор Ігор Кайдашев.

Загалом, конференція пройшла плідно, злагоджено, як захід пам’яті і вшанування та потужний молодіжний науковий кворум. За резолюцією, запропоновано зробити цей захід регулярним.