Відбувся семінар-тренінг: 4 дні напруженої роботи і обговорення актуальних проблем медичного супроводу новонароджених

19 січня 2023
327

16-19 січня2023 року на базі Навчально-практичного тренінгового центру Полтавського держаного медичного університету в Перинатальному  центрі КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М. В. Скліфосовського ПОР» відбувся 4-денний семінар-тренінг «Практичне впровадження сучасних рекомендацій медичного супроводу новонароджених у відділенні інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН)».

Тренінг був організований при підтримці і науково-методичному забезпеченні  Асоціації неонатологів України, Польської Медичної Місії та співробітників кафедри педіатрії №1 із неонатологією ПДМУ.

На семінарі-тренінгу були присутні 43 лікаря, серед яких 30 неонатологів та 13 дитячих анестезіологів ВІТН, які працюють в Перинатальному центрі КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського ПОР».

Тренінг був присвячений реанімації новонароджених та післяреанімаційній допомозі у ВІТН із відпрацюванням всіх етапів реанімації на муляжах у вигляді кейс-практикуму, тренери представили нові Європейські рекомендації з парентерального харчування новонароджених із подальшим відпрацюванням складання лікарями інфузійного алгоритму для дітей різного гестаційного віку, також розглянули перинатальні проблеми передчасно народжених дітей з акцентом на особливості респіраторної підтримки. 

В останній день тренінгу обговорили такі перинатальні проблеми новонароджених, як сепсис, інвазивний кандидоз та інші перинатальні інфекції. Акцент тренінгу направлений на організацію та роботу перинатальної служби в умовах воєнного стану. Були обговорені питання психологічної підтримки матерів та їхніх сімей. Тренерами під час семінару-тренінгу розглядалися питання психоемоційного стану та стресостійкості медичних працівників в умовах війни. Теоретичний зміст тренінгу повністю відповідав викликам практичної діяльності лікарів-неонатологів, дитячих анестезіологів, які були активними учасниками проведеного заходу.

Лікарі висловили вдячність співробітникам Польської Медичної Місії за організацію, супровід та забезпечення проведення тренінгу в Полтавському регіоні. Також  велика подяка Асоціації неонатологів України та президенту Асоціації член-кореспонденту НАМН України, професору  Знаменській Т.К. за технічну підтримку заходу та науково-методичне забезпечення.