Війна – не перешкода для розвитку науки

03 листопада 2022
526

Після незначної перерви в Полтавському державному медичному університеті поновлено роботу разових спеціалізованих вчених рад згідно із  Порядком присудження ступеня доктора філософії (PhD), затвердженого Постановою КМУ від 12.01.2022 р. №44. 

Так, 1 та 2 листопада 2022 року відбулися засідання разових спеціалізованих вчених рад для присудження ступеня доктора філософії із захисту дисертацій  молодих науковців кафедри акушерства і гінекології №1 ПДМУ.

Наукові результати дисертаційної роботи на тему  «Роль ендотеліальної дисфункції у патогенезі пізніх гестозів, у вагітних з ожирінням» представила асистент кафедри акушерства і гінекології №1 Марта Зелінка-Хобзей (керівник –  професор Костянтин Тарасенко). Головувала на засіданні разової спеціалізованої вченої ради професор Антоніна Громова. Членами ради були провідні науковці Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика –професор Тамара Романенко, Харкiвської медичної академiї пiслядипломної освiти – професор Ігор Лахно, Полтавського державного медичного університету –  професор Володимир Ліхачов та доцент  Олена Тарановська. 

Дисертаційну роботу на тему «Патогенетичне обґрунтування впливу запального процесу на перебіг ендометріоїдної хвороби» представила асистент кафедри акушерства і гінекології №1 Юлія Орлова (керівник – професор Антоніна Громова). Головував на засіданні разової спеціалізованої вченої ради професор Володимир Ліхачов.

Членами ради виступили науковці Одеського національного медичного університету – професор  Ігор Гладчук, Дніпровського державного медичного університету – професор  Валентин Потапов, Полтавського державного медичного університету – професори  Людмила Весніна та Костянтин Тарасенко.

Здобувачі представили глибокі наукові результати та у жвавій дискусії проявили себе як кваліфіковані спеціалісти та компетентні науковці.

По завершенню засідання молоді науковці висловили слова глибокої поваги та особливої вдячності ректору Полтавського державного медичного університету, професору Вячеславу Ждану за підтримку, надані можливості підготовки та захисту дисертацій в стінах рідного закладу. Висловили щиру вдячність проректору ЗВО з наукової роботи, Гаранту ОНП підготовки докторів філософії за спеціальністю 222 – Медицина, професору Ігорю Кайдашеву за всебічну підтримку, змістовну підготовку та розуміння під час навчання в аспірантурі; секретарю разових рад, доценту Валентині Соколенко, співробітникам наукового відділу Галині Мороховець, Івану Березі, Юлії Бабенко, Олені Прихідько за підтримку, підготовку, організацію навчання і проведення захисту дисертації; членам разової ради за згоду бути опонентами та рецензентами, за їх копітку роботу, багатосторонню об’єктивну оцінку, слушні зауваження і підтримку.