Всесвітній день здорового харчування / World Food Day with a Healthy Diet

17 жовтня 2023
572

Харчування – один із найбільш важливих аспектів здорового способу життя. Всесвітній день здорового харчування відзначається щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу. В організмі людини немає практично жодного органу й системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування. За статистичними даними, хвороби, спричинені неправильним харчуванням (ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія, атеросклероз, захворювання серця, рак) становлять понад 2/3 загальної захворюваності. «Ми є те, що ми їмо», – сказав Гіппократ понад 2000 років тому. Цей вислів є актуальним і понині.

Цього дня викладачі кафедри гігієни та екології разом зі здобувачами освіти дослідили: що вміщує в себе поняття «здорове харчування»; проаналізували власні раціони, визначили роль здорового харчування у підтримці сталого здоров'я людини; дізналися, що експертами Гарвардської школи громадського здоров'я було розроблено спеціальне керівництво для здорового, збалансованого харчування у формі простої та зрозумілої інфографіки, яке отримало назву «Тарілка здорового харчування». Її секрет полягає у гармонійному поєднанні різних харчових компонентів, які забезпечують організм необхідними поживними речовинами та енергією.

Тож, вирішити харчуватися правильно – це перший крок до збереження власного здоров’я.

World Food Day with a Healthy Diet

Nutrition is one of the most crucial aspects of a healthy lifestyle. World Food Day with a Healthy Diet is celebrated annually on October 16 in 50 countries around the world. Practically every organ and system in the human body relies on nutrition for normal functioning. According to statistical data, diseases caused by improper nutrition (such as obesity, diabetes, hypertension, atherosclerosis, heart disease and cancer) account for over two-thirds of the total disease burden. "We are what we eat," said Hippocrates over 2000 years ago. This statement remains relevant today.

On this day, faculty members of the Department of Hygiene and Ecology, along with students, explored the concept of "healthy diet." They analyzed their own diets, determined the role of healthy eating in maintaining sustainable human health, and learned that experts from the Harvard School of Public Health have developed a special guide for healthy, balanced eating in the form of a simple and understandable infographic called the "Healthy Eating Plate." Its secret lies in the harmonious combination of different food components that provide the body with necessary nutrients and energy.

Therefore, choosing healthy food is the first step towards adopting a healthy lifestyle.